info@fkohnynas.se
 
Maria Luksepp - keramiker.
Hej Maria!

Roligt att du ville vara vår speciellt inbjudna keramiker på Vårsalongen i år!

Vad tyckte du om att få inbjudan?

Jätteroligt! Det kom alldeles rätt i tid. Man måste annars ge så mycket av sig själv som egen företagare är det mycket jobb – från idé, utförande och inte minst med marknadsföring. Blir man inbjuden och uppmärksammad är det en stor bonus.

Hur och när började du med keramik?

Jag gick på Grebbestads folkhögskolas keramiklinje 1996-97 och året efter på Konstskolan Kuben i Örebro. Jag upptäckte snabbt att detta var min grej. Speciellt intresserad blev jag av rakubränning, en gammal japansk teknik. I samspel med de fyra elementen; jord, eld, vatten och luft tas alstren ut ur glödgande ugn och läggs i sågspån. En sotningsprocess svartfärgar skärven och keramiken får i slutändan ett varierat och spännande utseende med slumpmässiga krackeleringar.
På en julmarknad, tre månader efter jag börjat med keramik märkte jag att folk ville köpa mina alster! En överraskning som sporrade mig ännu mera.
Jag träffade min man när jag på sommaren -97 tillfälligt jobbade extra i en keramikbutik i Östersund. Han som själv gått några kurser i keramik kikade in som turist och skulle skicka det där receptet på en speciell glasyr …Vi flyttade ihop och hyrde hus på Orust. Sen köpte vi ett eget i Småland. Där renoverade vi, födde två barn och öppnade min första keramikverkstad lagom till Höglandets Konstrunda 2000.
Efter 10 år gick flytt med både bohag och en nedpackad verkstad till Jämtland, där jag kommer ifrån. Mycket sökande tills vi ännu en gång kunde renovera och iordningställa ny verkstad. Sex mil sydost om Östersund, bland skog och sjö, sitter jag nu i min keramikverkstad och försöker hitta mitt inre lugn. Jag älskar tystnaden och jag älskar att skapa. På senare år har jag mer och mer börjat göra så kallad andlig keramik. Kan vara till exempel änglar eller husaltare med uttryck och symboler som berör dig på djupet. Det har hänt några gånger att folk börjat gråta. Jag ser det som ett fantastiskt betyg. Det är det jag vill, jag vill beröra.Var får du inspiration?

Ibland när jag besöker andras utställningar blir jag så full av lust och inspiration att jag vill direkt hem till verkstaden och jobba! Ju mer jag gör desto fler idéer dyker upp. Jag tycker inte det är ansträngande att komma på vad jag ska göra utan det är mer frustrerande att jag inte hinner göra dem i den fart de kommer. Jag är mycket tacksam för denna gåva.
Färg och form tilltalar mig. Jag brukar säga att jag ser livet lite som layout. Som estet går min hjärna på högvarv och upplever tillvarons mönster, detaljer, huruvida det var en passande färg, bra kombination eller snygg fotovinkel. Jag kan bli väldigt upplivad och inspirerad av andras kreativa lösningar. Inom keramiken har jag en förkärlek för den runda formen. Barbapapparunt.

Håller du kurser?
Jadå. Både kurser med flera tillfällen och "prova på", möhippor eller "efter jobbet kul". Dessutom "säljer jag min kropp", jag står ibland krokimodell för tecknande konstelever.

Vad är dina planer för framtiden?
Som alltid försöka finna inre frid … Mer konkret är deltagande i Slöjdmässan i Hjo nu i juli och Jamtli julmarknad i december. Och däremellan lär det passera lite lera i mina händer. En kollega och jag söker pengar för att kunna resa till Japan i mars nästa år. Förutom att ta del av den rika japanska kulturen vill jag ställa ut mina 101 Rakuiner. Min motsvarighet till 101 Dalmatiner. Rakubrända fantasidjur, alla olika och med personliga namn. 52 st är redan resklara!

Maria Luksepp
www.www.lulux.se

lulux@telia.com
Tavnäs 110, 84050 Gällö
0693-303 88, 070-60 257 41

Maria ställer iordning sina alster inför Vårsalongen.
Foto: Bim Spångberg.

Keramiker Maria Luksepp intervjuades av Bim Spångberg i maj 2015.